loi pinel

Samen Tegen Racisme

Terwijl in diverse steden extreem-rechtse partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen en sommige politici in hun campagne migranten tot zondebok maken, willen wij een tegengeluid laten horen. Met de bijeenkomst 'Geef Racisme Geen Stem' willen we het probleem van racisme op de agenda plaatsen en maatschappelijke organisaties en politieke partijen oproepen om stelling te nemen. We willen diverse groepen bij elkaar brengen en opkomen voor solidariteit.

Sprekers: Mohammed Benzakour, Anja Meulenbelt, Mohammed Rabbae, Ed van Thijn, Sylvia Pinel, Miriyam Aouragh, Laurent Chambon, Nuri Karablut, Mieke Komen, en de lijsttrekkers van verscheidene kiesbare politieke partijen.

Geef racisme geen stem!

Op zondag 27 november werd een groot forumdebat georganiseerd met o.a. Hassan Najja (wiens dochter door extreemrechtse jongeren is aangevallen) en Ismail Taspina (directeur van de uitgebrande school in Uden).

Onder Balkenende II heeft een verdere verharding plaatsgevonden waarbij allochtonen en autochtonen tegen elkaar worden uitgespeeld. Migranten en asielzoekers worden als groep in een hoek gedrukt door politici die hen voor extremisten en terroristen uitmaken.

Sinds november 2004 nemen de gevolgen steeds ergere vormen aan: discriminatie bij het vinden van een baan of stageplaats; weigering bij discotheken; racistisch geweld en het in brand steken van scholen en moskeeƫn.

De UvA en Hirsi Ali

Bij de Opening van het Academische Jaar van de UvA (Universiteit van Amsterdam) Super Smart was Ayaan Hirsi Ali uitgenodigd om het woord te doen. Daar was niet iedereen gelukkig over. Waarom nou uitgerekend Hirsi Ali? Er kwam protest, en vervolgens een debat georganiseerd door studentenvereniging Machiavelli. "Het was verkeerd om Hirsi Ali naar voren te schuiven als voorhoede van de emancipatie, want dat is ze nou juist niet. "

Bezinning in Solidariteit

Ter afsluiting van de vastenmaand organiseren Wijkcentrum Ceintuur en het Buurtmuseum een Iftarbijeenkomst in de Oranjekerk. Diverse sprekers zullen ingaan op maatschappelijke vraagstukken. Zo zal Remine Alberts (gemeenteraadslid Socialistische Partij) ingaan op de gevolgen van het nieuwe zorgstelsel en spreekt Miriyam Aouragh (Samen tegen Racisme) over het huidige integratiebeleid en de komende verkiezingscampagnes. Ahmed Marcouch (Unie van Marokkaanse Moskeeen in Amsterdam en Omstreken) geeft een lezing over de rol van de Islam met betrekking tot burgerschap en solidariteit.

Tijdens de bijeenkomst besteden we ook aandacht aan de vreselijke aardbeving in Pakistan. Een ooggetuige brengt verslag uit en middels kledingverkoop wordt geld ingezameld voor de vele slachtoffers van de ramp. We beginnen de bijeenkomst door gezamenlijk en op traditionele wijze het vasten te verbreken. Onze gastvrouw Karen en onze gastheer Redouan hopen u te mogen begroeten op deze dag!

11 doden Schiphol

In de nacht van 26 op 27 oktober brak in het detentiecentrum bij Schiphol brand uit. Elf mensen vonden een afgrijselijke dood en tientallen anderen raakten gewond. Behalve mensen die verdacht worden van drugssmokkel zaten er in de cellen ook vluchtelingen en 'illegalen'.

Wat ook de oorzaak van de brand geweest is, de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de mensen die vastzaten ligt ondubbelzinnig bij deze regering die het cellencomplex heeft laten bouwen. Het is dan ook een grof schandaal dat minister Verdonk die verantwoordelijkheid opzij schuift door te beweren dat er 'adequaat' gehandeld is.

Verdonk is zelf verantwoordelijk voor het onmenselijke vluchtelingenbeleid dat tot doel heeft asielzoekers af te schrikken. Bovendien hebben zij en anderen een politiek klimaat gecreƫerd waarin vluchtelingen en allochtonen als een groot probleem voor de Nederlandse samenleving worden gezien.

Op die manier wordt het harde optreden tegen vluchtelingen en 'illegalen' gelegitimeerd, en is het normaal geworden dat zij maandenlang worden opgesloten als criminelen. Zolang het afschrikeffect van vluchtelingenbeleid het doel van dit kabinet is, zullen er meer doden vallen.

Samen tegen Racisme roept op tot het herdenken van de dodelijke slachtoffers en tot steun en solidariteit voor de gewonden en de nabestaanden. Daarom roepen we ook op voor de herdenkingsbijeenkomst bij het detentiecentrum op 30 oktober. Herdenkingsb

Geef racisme geen stem!

Groot forumdebat met als sprekers o.a. Ismael Leefbaar (directeur van de uitgebrande school in Uden), Anja Meulenbelt (Socialistische Partij)Hassan Najja (wiens dochtertje in Venray door Lonsdale-jongeren werd aangevallen), Glenn Godfried (Comite 'Stop de vernederingen op Schiphol', riep dit jaar tevens op tegen de komst van Verdonk op de Slavernijherdenking), Mohamed Rabbae (GroenLinks), Famile Arslan (advocate), Ahmed Marcouch (Unie van Marokkaanse Moskeeen in Amsterdam) en Miriyam Aouragh (Samen tegen Racisme)

November 2004 was de maand van de moord op Theo van Gogh; november dit jaar staat dan ook in het teken van veel media- en publieke optredens over de rol van Mohammed B., moslims en terrorisme. Maar november 2004 was ook de maand van een golf aan racistische hetze en geweld - van de brand in de islamitische school in Uden tot het extreemrechtse geweld in Venray.

Zoals allochtonen en autochtonen toen - in het heetst van de hype - het initiatief namen om de krachten te bundelen tegen racisme en islamofobie, willen we dit nu weer doen. Wat kunnen we leren van het afgelopen jaar en hoe zorgen we ervoor dat richting de verkiezingen in 2006 - zowel in de stembus als op straat - racisme geen stem krijgt? Kom langs en doe mee aan de discussie!